Mars 2007

Lørdag 31. mars 2007:
Det er høyst interessant å lese Oslo-avisenes dekning av OL-saken. Dagsavisen presenterer i dag et ensidig oppslag om at avtroppende idrettspresident Karl-Arne Johannessens sykemelding er eneste årsak til at Tromsø blir søkerbyen, og avisa følger opp med en leder om at Norge ikke har en sjanse med ishavsbyen som søker. Grunnen? Mangelfulle transport- og innkvarteringsløsninger.

Der i gården har de åpenbart ikke tatt innover seg at byen har flere år på å utvikle bedre løsninger på dette. Vi har for eksempel en utmerket flyplass på Bardufoss. Men det verste er nesten klagene på etterbruksmulighetene. Dagsavisen skriver på lederplass at de frykter «anlegg som ruster ned» etter arrangementet.

Hallo? De har ikke fått med seg at byen er et pressområde uten like, med en voldsom årlig befolkningsvekst og betydelig tilflytting. De høye boligprisene i byen sier jo sitt. Her ser vi nok fordommene mot Nord-Norge komme tydelig til syne: En landsdel preget av spredt bebyggelse, avfolking og dommedagsstemning.

Det er betimelig å minne om at Lillehammer er en knøttliten by i åssidene ved Mjøsa, i en region som før OL opplevde tilbakeslag og nedgangstider. Tromsø er i en helt annen situasjon. Det er en by i vekst. Om landsdelen vil snu trenden, avhenger blant annet av hvordan oljeressursene forvaltes og om vi får attraktive arbeidsplasser som holder på folk. Myndighetenes satsing på nordområdene kan gi en slik utvikling, selv om Statoil vil styre Snøhvit-feltet fra Stjørdal.

OL-seieren vitner om kraft og vilje på landsdelens og Tromsøs vegne.

Fredag 30. mars 2007:
Tromsø er Norges kandidat til vinter-OL i 2018! Vi har vunnet innledende runde, og det er langt igjen. Uansett er dette en gledens dag. Det bør ikke herske tvil om at Tromsø er den norske søkerbyen som gir Norge de beste mulighetene til å få OL om 11 år. Skuffede søringer og trøndere får heller være uenige. Oslo-folk må forstå at ikke alle pengene skal brukes i hovedstaden.

Torsdag 29. mars 2007:
Min første dag i Teknisk Ukeblad ble en hyggelig affære. Førsteinntrykket er at staben består av trivelige og oppegående folk, og at det er et godt sted å jobbe. Jeg ser også fram til å få jobbe med andre ting enn pengestoff. Persøk-journalistikken tror jeg at jeg er ferdig med nå. Jobb og arbeidsliv skal jeg fortsatt jobbe med; det er etter hvert blitt mitt spesialfelt. Det blir også morsomt å få skrive om data og IKT, som jeg er interessert i etter alle årene som Internett-mann.

Mandag 26. mars 2007:
I dag kom forskningsrapporten som viser at det lekker kreftfremkallende PCB-gifter fra det såkalte «dypvannsdeponiet» ved Malmøykalven i Oslofjorden. Dette er stikk i strid med det Oslo kommune og Statens Forurensingstilsyn har sagt tidligere. Deponiet representerer en sikker metode for å lagre det giftige slammet, var omkvedet. Men hallo? Hvordan skal tyntflytende slam ligge i ro av seg selv på havbunnen? Uten at det kapsles inn på noen måte (det skal gjøres når «deponiet» er fullt)? Har ikke politikerne og byråkratene hørt om havstrømmer? Og hvorfor var miljøekspertene sikre på at dette var en sikker løsning? Verdiene vil øke mens deponeringen pågår, for så å avta, ifølge ekspertene. Likevel – noe skurrer her. Ser vi igjen et eksempel på at kommersielle interesser i profittens navn har lurt myndighetene til å tro på en løsning som ikke holder mål? Det har skjedd før, og det vil dessverre skje igjen.

Torsdag 22. mars 2007:
Inspirert av listefristelser på Panorama har jeg rangert platene til det som en gang var verdens beste band. REM har laget en håndfull knallskiver, men det begynner å bli noen år siden sist. Lista:

1. Reckoning
2. Lifes Rich Pageant
3. Automatic For The People
4. Murmur
5. Fables Of The Reconstruction, Reconstruction Of The Fables
6. Document
7. Reveal
8. Out Of Time
9. Green
10. Monster
11. New Adventures In HiFi
12. Up
13. Around The Sun

Mandag 19. mars 2007:
Ås kommune – med Senterpartiet i spissen – går inn for å bygge ny E18 øst for Ski i stedet for å utvide dagens trasé gjennom Ås. Jordbruksområdene i Ås vil lide, er argumentet. Sp-minister Liv Signe Navarsete er åpenbart ikke avvisende til tanken, siden hun har bestemt at forslaget skal utredes. Hallo? Går dette gjennom, får vi en svær, brølende motorvei rett gjennom Sørmarka, og det attpåtil gjennom den fineste delen av hele marka. Selv en innflytter – som liker fjell og hav – setter stor pris på dette fenomenale området. Sjelden har ordet eldorado passet bedre. Og her vil Ås-bøndene plassere motorvei. Dette viser at selv for naturvennlige senterpartister er penger og inntjening viktigere enn å bevare marka.

Torsdag 15. mars 2007:
Oslo-biskop Kvarme rir igjen. Mannen tar altså jobben fra en mann fordi han er homofil. Jeg blir frustert av denne formen for intolerant bokstavtro religion. Er dette virkelig i tråd med kirkens idealer? Hvor er den inkluderende kristendommen? Hvor ble det av den kristne kronverdien nestekjærlighet?

Mandag  12. mars 2007:
Vår aldri så lille 80-tallssammenkomst lørdag var meget trivelig. Mest imponert ble jeg over 80-tallsantrekkene folk stilte opp i. Noen hadde hentet de originale klærne fra tiåret ned fra loftet, og stilte i dem – med Poco Loco-merke på brystet og sjokkfargene intakt. Mine fargesprakende pubertetsklær er brukt til veving eller kastet, men ikke alles klær har lidd den skjebnen. Ellers gikk det i bleiket dongeri, lisse- og skinnslips, rosa og røde kjoler, høyvannsbukser, lysegrønne fingervanter, lille sløyfe i halsen, magebelte og kreppet hår. Mimre, mimre, mimre. Jeg arrangerte popquiz, og tonerekker fra 1982, 85 og 87 sitter nå for evig igjen i veggene her.

Onsdag  7. mars 2007:
Jeg tilhører de som ikke har sansen for Oddvar Stenstrøm og hans FrP-vulgære debattprogrammer. Holmgang under hans ledelse har virkelig vært en arena for etnosentrisk, høyrevridd grums basert på fordommer. Økende stigma mot innvandrere og muslimer er resultatet. Programlederen og programmet fortjener virkelig kritikken som nå kommer. Det er absolutt ingen tvil om at programmene har manglet balanse. Alle som kan se og/eller høre, bør ha fått med seg at Holmgang er et program det tidvis har vært flaut å zappe innom.

Tirsdag  6. mars 2007:
Huset er godkjent av ho mor, og vi hadde trivelige dager mens de var på besøk.

Torsdag  1. mars 2007:
I dag kommer mamma og Sigmund på besøk. De har ikke vært hos oss på tre år, og fant ut at nå var det på tide siden vi har kjøpt hus og siden lillebror Stein Jarle har flyttet til Oslo. De skal bo hos oss, men også besøke ham på Majorstua. De skal også besøke svigers Gerd og Arild.