Vennlig vinylmekka

En påsketur til Gøteborg med familien viste igjen at byen har henimot fantastiske bruktplatesjapper. Timene flyr fort når man står og går hyllelangs i de mange fine forretningene byen kan by på. De er ikke så gigantiske som amerikanske killere som Amoeba Records eller Princeton Record Exchange, men de har tre andre sentrale kvaliteter som henger nøye sammen: Stort utvalg, høy kvalitet og relativt lave priser. Faktisk er Gøteborg en bedre by for vinylshopping enn London, hvor mange av butikkene er skremt ut av sentrum eller ut av markedet på grunn av høye husleier og hvor prisene ofte er høye. Gøteborg er et mekka. Dette er de viktigste butikkene:


Linné Skivbörs: 
Dette likner mer og mer på Europas beste bruktplatesjappe. Jeg har selvsagt ikke besøkt alle, men dette er den beste jeg har frekventert i Europa. Her har innehaverne skjønt at også folk som liker alternativ rock liker å finne ting til en billig penge. Indie til 30 svenske kroner stykket? Ja, takk! 40 prosent av utvalget er plater til 30 kroner stykket, og hvilke plater og hvilken kvalitet! Strøkne utgaver med plettfrie covere er melodien her. Sjeldne utgaver koster selvsagt ikke 30 kroner, men 30-kronersutvalget inkluderer vanligvis plater som koster det tredobbelte andre steder. Utvalget som koster mer inkluderer mange «gems» som kan være vanskelig å komme over andre steder – for eksempel britisk new wave og postpunk fra 1977 til 1985 – som ser ut til å være en spesialitet for Linné Skivbörs. Man finner også jazz og soul. Alt er presentert på velordnet og oversiktlig vis. Innehaverne er vennlige og hyggelige, slik mange gøteborgere har en tendens til å være. Adresse: Andra Långgatan 20.

Dirty Records
: Her deler butikken lokale med en kaffebar, og arealet som er avsatt til plater er relativt lite. Utvalget er like fullt stort og mangfoldig, med en god del plater som man ikke ser så ofte. En del av dem fås til overraskende lave priser, typisk går en Smiths 12-tommer for halvparten av det den koster i London.

Mens de billigste platene hos Linné Skivbörs 200 meter unna koster 30 kroner, er billigavdelingen her priset til en tier. Men både utvalg og kvalitet er betydelig dårligere enn hos Linné, så det kan definitivt være verdt å betale 20 kroner mer hos konkurrenten hvis man jakter billige skatter. Generelt er greiene litt uorganisert hos Dirty Records – med tidvis laber sortering og kategorisering. Dette er et litt lurvete sted, men det er jo noe av sjarmen med slike forretninger. Adresse: Andra Långgatan 4.


Bengans
: Legendariske Bengans har det største og kuleste lokalet (mye større enn de andre), men har en betydelig avdeling for ny vinyl. Ikke bare nyutgitte plater på formatet vinyl (som er bra), men også nye pressinger av eldre plater. Det er betydelig mindre interessant. Bruktavdelingen er heldigvis respektabel – den er mangfoldig, interessant og tidvis overraskende. Muligheter for funn, med andre ord.

Prisene er moderate, mens kvaliteten nok varierer en del. Den aller billigste seksjonen er priset til ti og 20 kroner, men der er det ikke all verden å finne. Mye easy listening og annen dritt. Seksjonen for 12 tommer er imponerende – der finner jeg alltid snacks til en moderat pengesum. Adresse: Stigbergstorget 1.

Mynt & Musik: Dette er en generell brukbutikk med både bøker, tegneserier, film og annet i tillegg til musikk. Det spesielle her er at de har en avdeling med fire LP-er for ti kroner. 2,50 per stykk, altså. Det er uslåelig hvis utvalget inkluderer noe av interesse.

Av og til gjør det faktisk det, så her er det mulig å fylle hull i samlingen. Vi snakker da om plater som andre steder koster 10 eller 20 kroner. Kvaliteten er kurant. Ellers er platene priset moderat og det er mulig å finne godsaker for 10 – 70 kroner. Betjeningen nærmer seg pensjonsalderen. Adresse: Stigbergsliden 20.


Armadillo Records
: Noen meter unna Mynt & Musik ligger en dedikert platebutikk, som altså bare selger plater. Hos Armadillo er utvalget noe mer begrenset enn hos de andre og mye er rock fra 60- og 70-tallet, men de har en betydelig progavdeling. Billigseksjonen varierer prismessig fra 5 til 20 kroner, og inkluderer som regel noen mer eller mindre interessante plater.

En slags mellomseksjon har plater til 50 kroner, og der er det alltid snadder å finne. Vi snakker om plater som koster det dobbelte i Oslo. Betjeningen er også her gammel og ikke fullt så imøtekommende, men ikke verre enn at det likevel er et trivelig sted å besøke. Adresse: Stigbergsliden 16.

Andra Långgatans Skivhandel: Dette ser ut til å være Gøteborgs største platebutikk, ihvertfall målt i antall plater til salgs. Utvalget er meget bra, og her er det for eksempel mulig å fylle hull i samlingen for synth, new wave, goth, postpunk og generell indierock. Jeg har funnet mye postpunk her, og det er alltid positivt.

Prisene er et kapittel for seg. Her er det nemlig få kupp å hente blant det som koster minst. Nesten ingenting koster 20 – 30 kroner, mens mye av det som hos andre koster 20 eller 30 kroner koster 50 kroner her. Ikke bra. Hull i samlingen for postpunk og new wave kan fylles for 80 til 200 kroner. En fordel er at sjansen er stor for å finne sjeldne og litt kostbare saker. Betjeningen er ikke så imøtekommende og vennlig her som hos mange av konkurrentene. Adresse: Andra Långgatan 33.


Skivhallen Majorna
: En trikketur unna de fleste andre forretningene, men det kan fort være verdt å ta turen. Her får du en fin miks av relativt rimelige plater til 10 – 30 kroner og litt dyrere saker i ulike sjangere. Her har jeg funnet finfin dream pop fra begynnelsen av 80-tallet og den delen av hardrocken som er verdt å lytte til (dvs. ikke Iron Maiden).

Kvaliteten ser ut til å holde sedvanlig høyt Gøteborg-nivå. Her råder ordning & reda i hyllene. Betjeningen? Lavmælt, men smilende. Et poeng å nevne er at navnet tilsier at det er stor «hall» med vinyl, men det stemmer ikke. Dette er et relativt lite lokale. Uansett en fin forretning. Adresse: Älvsborgsgatan 35.


Musiclovers Records
: Gøteborgs hyggeligste platebutikk. Her føler man seg virkelig velkommen og stemningen er utpreget imøtekommende og vennligsinnet. Denne forretningen ligger mer sentralt til enn de andre, noe som er en klar fordel. Utvalget er ikke ekstremt stort, men inkluderer en god del godsaker til trivelige priser. Alt er ryddig og rent, og de har også kassetter (alltid hyggelig:) og enkelte konserter i lokalet.

Sjangermessig er dekningen god, men det er verdt å merke seg at her er det en god avdeling jazz og soul og også en bred seksjon med svenske plater. Folkene bak Musiclovers driver da også et plateselskap. Billigavdelingen er ikke stor og er åpenbart ikke det som prioriteres. Får man koffeinføling eller føler hungersnøden nærme seg, er caféen vegg i vegg (drives også av de samme folkene) stedet å besøke. Adresse: Kyrkogatan 13.