Desember 2006

Søndag 31. desember 2006:
På privat plan har årets store hendelse for vår del vært kjøpet av hus i Oppegård. Det markererer en ny epoke – et paradigmeskifte – i våre liv.

Som 35-åringer er vi lei av bråkete naboer på alle kanter, og setter større pris på plass, komfort og ro enn tidligere. Vi er fortsatt de samme karakterene som liker det urbane, og har fortsatt kort vei til alle byens tilbud. Men det er godt å bo ordentlig.

På et større plan er det klimaendringene som har gjort størst inntrykk. Noe er alvorlig galt når vi har vår i desember. Sverdfisk og hai langs norskekysten er alarmerende tegn.

Bråket rundt Muhammed-tegningene har også brent seg fast i hjernebarken. På den ene siden er det urovekkende og trist at muslimske fundamentalister maner til opprør på grunn av tegningene. Slikt går i ytringsfrihetens navn ikke an.

På den andre siden er det minst like trist å se oppblomstringen av rasisme og fordommer mot islam og folk fra muslimske land i kjølvannet av bråket. Vi har mange rasister her i landet. Her er det bare å håpe på bedring på lang sikt, det vil si om en generasjon eller to når gammelrasistene er borte.

Forøvrig er nyttårsforsettet mitt å trene mer.

Torsdag 28. desember 2006:
Vi nyter juledagene, men de går alt for fort. Jeg har som vanlig feiret med svigerfamilien, og det er som alltid hyggelig. God stemning og god mat. Dog måtte jeg gå ut og spise pinnekjøtt før jul for å stille pinnekjøttsuget. Å jobbe i romjula er ikke spesielt trivelig, men sånn går no dagan. Julegavene i år var varierte. Det artigste innslaget var en rattkjelke. Vi vil ha snø. Nå.

Lille julaften 23. desember 2006:
Julestillheten har nå senket seg over Øvreskogen. Vi har pønta treet og faktisk også børi ved (fra garasjen og inn i stua).

Tirsdag 19. desember 2006:
Fem dager til jul. Da er det styrkende å se at The Pogues – og ikke minst erkefyllik Shane MacGowan – er alive and kicking. De ser faktisk ut til å være i finfin form, noe denne videoen av en duett med Katie Melua på julesvisken Fairytale Of New York viser:

Torsdag 14. desember 2006:
Jeg følger opp med mine ti beste platekjøp i London denne høsten:

1. Grand Drive – True Love And High Adventure (£3)
2. Mekons – So Good It Hurts (£3)
3. Iggy Pop – Nuggets (£3)
4. The Jam – Compact Snap (£5)
5. The Brian Jonestown Massacre – Strung Out In Heaven (£6.99)
6. Lloyd Cole and the Commotions – 1984-1989 (£2)
7. Pete Yorn – Day I Forgot (£3)
8. Neko Case – The Tigers Have Spoken (£3)
9. Gomez – Abandoned Shopping Trolley Hotline (£1)
10. SoundAffects: Africa (£2)

Og dette var de beste singlene (EP-er) som ble med hjem fra Londinium:

1. Geraldine Fibbers – Geraldine Fibbers (promo) (£1)
2. Lone Justice – Sweet Sweet Baby (I’m Falling) (£1)
3. Franz Ferdinand – Matinee (50p)
4. The Only Ones – Another Girl Another Planet (50p)
5. Elvis Costello – The Other Side Of Summer (£1)
6. Paul Westerberg – World Class Fad (50p)
7. Delays – Hideaway (50p)
8. American Music Club – Keep Me Around (£1)
9. Echo & The Bunnymen – I Want To Be There When You Come (50p)
10. Morning Runner – Burning Benches (50p)

Mandag 11. desember 2006:
Min venn Hennings musikkliste er original i den forstand at han tar utgangspunkt i et utgangspunkt, nemlig London-turen tidligere i høst. Hans liste over de beste musikkjøpene i London høsten 2006 (m/ priser) er slik:

1. Velvet Underground – Loaded (£3)
2. Lloyd Cole and the Commotions – 1984-1989 (£3)
3. Lisa Germano – Happiness (£3)
4. Billy Bragg – Don’t Try This At Home (£2)
5. Natalie Merchant – Ophelia (£4)
6. Daúde – Neguinha Te Amo (£1)
7. Sparks – In Outer Space (£4)
8. Flaming Lips – Hit To Death In The Future Head (£2)
9. The La’s – The La’s (£3)
10. Mull Historical Society – Us (£2)

Søndag 10. desember 2006:
Ari Behn er en befriende unorsk krabat. Vanskelig å like, men uredd og med viljen til å være annerledes. Er det ikke godt at han har tonet flagg og kringkastet sin støtte til vennen Trond Giske og Arbeiderpartiet? Som opprørsk kulturist er det ingen bombe, men mannen er ikke kongelig og har full rett til å flagge egne synspunkter. Jeg godter meg stort over Høyres Inge Lønning og andre konservative karikaturer som blir svært indignert av saken. Høyre har nå ikke lenger enerett på kongefamilien, og det er nok tungt å bære for blåskjortekledte pengesnobber.

Fredag 8. desember 2006:
Mange menn gruer seg til julehandelen, viste en undersøkelse nylig. Jeg har aldri tilhørt denne kategorien, antagelig fordi jeg synes shopping kan være givende. Men i år, i år handler jeg gavene i motbakke. Vet ikke hva det kommer av, men gleden er ikke der. Her er det bare å bite tennene sammen rundt bankkortet.

Onsdag 6. desember 2006:
Så vi har sett også det. TV2 sprer rasisme. Programmet «Naive Norge» er laget av mørkeblå Christopher Owe, og resultatet er forutsigbart: En fråde av rasistisk og fordomsfull muslimhets. Personlige ytringer mot «alt» er i ytringsfrihetens navn lov. Men at TV2 gjør seg til effektiv megafon for slike holdninger, er en skam.