Januar 2009

Fredag 30. januar 2009:

Regjeringen vil fjerne den sovende blasfemiparagrafen og ta den inn i en ny og utvidet rasismeparagraf. Statsrådene er nå ivrige med å avdramatisere saken. Det hjelper ikke. Av og til kommer underliggende holdninger til syne (en av mine favoritt-teser), og det blir med ett veldig tydelig hva aktører virkelig mener. Slik er det åpenbart i denne saken. Det er den gode, gamle kristenheten til gamlingene i mange partier som slår gjennom; denne gangen i Senterpartiet. Et bedrøvelig steg tilbake vil det være hvis vern av religion nå skal gå foran vår hellige ytringsfrihet.

Torsdag 22. januar 2009:

Jeg ble varm om hjertet og fikk klump i halsen av å se Barack Hussein Obama bli innsatt som USAs første fargede president. Her snakker vi virkelig om et historisk øyeblikk. Han sa det treffende i talen sin: «…why a man whose father less than 60 years ago might not have been served at a local restaurant can now stand before you to take a most sacred oath». Dette skjedde altså omtrent på det samme stedet som ble brukt som slavemarked i USAs mørke fortid, og Obamas tale ga gjenlyd mellom vegger som ble reist av slavehender. Den nye presidenten har bekymringesverdig mye å leve opp til, og han kan få trøbbel – særlig med en finanskrise på ryggen. Men det viktige er at urett virkelig kan bli snudd til rettferdighet.

Mandag 12. januar 2009:

Forskjellene på USA og Norge oppleves svært tydelig når man kommer hjem etter over ei uke på den andre siden av Atlanteren. Norge er rolig, tilbakelent, stilfullt og fornuftig. Las Vegas er preget av galskap, desperasjon og og glorete ultrakommersialisme. Las Vegas er det ville vesten anno 2009. San Francisco er derimot noe mer likt Norge og Europa, preget av laidback eleganse og selvsikker vennlighet. Det er virkelig en flott by, og jeg har lyst til å reise tilbake dit og også se andre deler av California. Jeg fikk med meg Haight-Ashbury, som var arnestedet for hippiebevegelsen og «the summer of love» i 1967/68, Chinatown og Fishersman’s Wharf, kjørte de gamle trikkene over byens steile bakketopper og besøkte universitetsbyen Berkeley på østsida av bukta. Alt i strålende sol, og ikke den beryktede tåka. Amoeba Records i SF innfridde. Hundrevis av CD-er til en og to dollar stykket, og mange av dem CD-er man ikke får tak i her i landet. Et eldorado:) På Macworld kom nyheten om iTunes-musikk uten kopisperrer, men ellers var messa ikke all verden. Den spesielle Apple community-stemningen var det dog artig å oppleve. CES var på grunn av dårlige tider noe mer dempet enn fjorårets messe, men hadde likevel mange flere nyheter enn man rakk over. Artig både jobbmessig og sosialt:)