April 2010

Torsdag 22. april 2010:

I dag begynte jeg på min periode med pappaperm. Pappapermen ble innviet med en tur til byen, etterfulgt av babysvømming i Ski. Far og datter har kost seg i hele dag. Jeg og Nina hadde misforstått reglene for foreldrepemisjon (vi hadde ikke sjekket reglene godt nok). Det fører til at jeg får en god del uker kortere pappaperm enn planlagt – i utgangspunktet bare de obligatoriske seks ukene. Men noen må være hjemme med Nora til hun begynner i barnehage 1. august, så jeg tar permisjon fra jobben i tre uker i juni. Etter det er det ferie i hele juli. Det betyr at jeg – med unntak av en jobbeuke i juni – ikke skal på jobb før 2. august.

Søndag 18. april 2010:

Ukas nyord er «askefast». Og jeg og kollegene har vært askefaste hjemme. Det vil altså si at askeskyen fra Island satte en effektiv stopper for London-turen. En skuffelse. Man hadde som vanlig sett fram til bargain basement-seanser og varm ale på pubene, men slik skulle det ikke gå. Ny London-tur med jobben er berammet til 23. september.

Onsdag 14. april 2010:

Da bærer det like godt til London igjen. Tida er nemlig inne for den årlige velferdsturen med jobben, som i år går til London. I fjor var vi jo i Moseldalen, og turen da hadde et visst pensjonistpreg over seg. I år tilbringer vi altså noen dager i den noe freskere metropolen ved Themsen. Vi skal bo på Holiday Inn ved hippe Hoxton Square i Øst-London, et område man knapt har vært i tidligere. Det gjør heller ingenting at det er meldt sol og 12 – 14 grader i London de nærmeste dagene. Man gleder seg.

Tirsdag 13. april 2010:

I går oppdaget vi at Nora har fått sin andre tann. Stor jubel i heimen. Nå har hun ei tann oppe og ei tann nede i munnen. For to – tre uker siden hadde hun ingen. Trivelige ting skjer altså i vår lille familie. Nå har hun også lært å sette seg ned fra stående posisjon. Det gjør alt litt enklere for en liten kropp. Bøker er fortsatt utrolig spennende. Vi kjøpte noen fine barnebøker i London, og de er allerede fillete. Ellers blir det for min del hard jobbing med masteroppgaven framover. Jeg har ikke fått gjort så mye de siste ukene, delvis på grunn av at jeg har manglet noen variabler. Disse er nå i hus, og da er alt greiere. Jeg satser på å få gjort noe også når jeg begynner med pappapermen i neste uke, men regner ikke med at det blir mer enn en drøy time per dag.

Mandag 12. april 2010:

Hermitage-museet i St. Petersburg var imponerende. Jeg har reist en del og har sett mye, og blir derfor ikke så lett imponert (litt ekkel og blasert:). Men dette museet var heftig. Her var det svært mye å se, og samlingene overgår nesten Louvre i Paris. Særlig de såkalte «state rooms» tok pusten fra meg. Man forstår virkelig at Russland har vært et stort og mektig rike med en lang og mektig historie. St. Petersburg ellers var sånn passe fin arkitektonisk. Noe storslått, noe mindre vellykket. Det var en ny opplevelse å være i et land som bruker et annet alfabet enn oss. Forholdsvis få lot til å snakke engelsk; å spørre noen om hvor bussen gikk fra, var for eksempel ingen enkel affære. Jeg rakk ikke å besøke Dostojevski-museet. Det får jeg ta neste gang.

Onsdag 7. april 2010:

Jeg er nå i St. Petersburg, hvor jeg skal intervjue norske studenter som tar en mastergrad som Universitetet i Stavanger og St. Petersburg State University samarbeider om. Siden jeg kom nå i dag og drar hjem i morra ettermiddag, rekker jeg ikke så mye annet enn å jobbe. Men jeg skal se om det blir tid til å besøke det berømte Hermitage-museet. St. Petersburg virker arkitektonisk å være både storslått og kommunistisk-brutal. Det er mye kultur og historie her, og mye mer å se og opppleve enn jeg rekker denne gangen. Siden dette er første gangen jeg besøker Russland, kan jeg notere et nytt land i loggen. Jeg er nå oppe i 43 land (hm – det høres så lite ut).

Mandag 5. april 2010:

Nora har nå fått sin første tann. Å få tenner er en smertefull affære for små kropper, sies det. Ikke bare klør det i gummene, men de små kan til og med få feber av det. Nora hadde feber i London, men vi vet ikke om det hadde med tennene å gjøre. Nå er ihvertfall den første lille tanna kommet fram; en av fortennene nede i munnen. Jubel i heimen:) Nora går nå mens hun holder seg fast i lekekassen sin. Hun skyver kassen foran seg og spaserer med den fra stua til kjøkkenet mens hun gliser. Det er åpenbart gøy. Hun beveger seg også langs sofaen mens hun holder seg fast i sofakanten, og hun er i ferd med å få til å sette seg ned fra stående posisjon. Det er festlige dager.

Fredag 2. april 2010:

London er verdens sentrum. Denne gangen la vi merke til at en del småbutikker – deriblant flere av bruktbokhandlene i Charing Cross Road – hadde måttet bukke under for stigende husleier. Nesten overalt var det gravearbeider i gater, og en god del bygninger var under oppussing. Slike endringer endrer ikke det faktum at denne byen er der det skjer. Den er midtpunktet. New York er ikke det. Noe så forgjengelig som været spilte inn denne gangen. Det var vått og litt hustrig. Regnet i London er våtere enn regn andre steder. Men vi koste oss likevel med shopping – særlig til Nora – og god mat. Det ble også tid til et besøk på British Museum. Vi besøkte også den legendariske leketøysbutikken Hamleys i Regent Street. Små piker på ti måneder gjorde store øyne og syntes det var mye spennende å se på. Nora hadde sett Thomas-toget på TV samme morgen, og lyste opp da hun oppdaget Thomas-toget i hyllene på Hamleys. Hun ble dog noe forkjølet, antagelig smittet av foreldrene før påske, og hadde faktisk også litt feber. Det ble lite søvn den siste natta. Men vi kom oss hjem i god behold. Nora flørtet med flere medpassasjerer på begge flyturene, og var generelt forholdsvis grei å ha med på flytur. På musikkfronten ble det 62 enheter, som må sies å være ganske bra – særlig med tanke på at dette var en familietur.