Doktorgradskandidat

Ny utvikling: Jeg har søkt på og fått tilbud om en stipendiatstilling ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Handelshøyskolen, i Ås. Jeg hadde egentlig slått fra meg tankene om å ta doktorgrad, og regnet med at jeg ikke ville nå opp primært på grunn av manglende forskningserfaring.

Men så har Arild Wæraas, min gamle klassekamerat fra Kongsbakken vgs, oppfordret meg til å prøve å få det til. Han er professor i organisasjon og ledelse ved NMBU, og har hjulpet meg med å få prosjektskissa så god som mulig.

Skisse

En prosjektskisse er en oversikt over forskningsprosjektet man tar sikte på å gjennomføre i doktorgradsperioden, og fungerer i praksis som selve søknaden. Jeg søkte først i fjor, men da hadde de kun én stilling og den var forbeholdt kandidater fra økonomifag. I år hadde de fire stipendiatstillinger, og to av dem var myntet på organisasjonsfag, herunder arbeidsliv. Etter et vellykket intervju fikk jeg tilbud om stillingen.

Mitt forskningsprosjekt vil handle om effektene av hard HR i norsk arbeidsliv. Jeg vil se på effektene av tre uttrykk for hard HR, nemlig karaktersetting, begrensning av ytringsfriheten og prestasjonsmålinger.

Det ligger i kortene at jeg skal bruke en del av det kvalitative materialet fra bøkene, og i tillegg gjennomføre spørreundersøkelser.

Motivert

Jeg er svært motivert og ser på dette som en unik mulighet. Å få betalt av staten i tre år for å gå dypt inn i et svært interessant felt – det er jaggu ikke dårlig.

Betalingen er bedre enn den har vært, slik at jeg ikke trenger å drive med så altfor mye journalistisk arbeid ved siden av. Noe vil det bli, men samtidig sier mange at man ikke har god tid som stipendiat hvis man vil bli ferdig i tide. Man skal også ta obligatoriske kurs verdt 45 studiepoeng. Jeg håper å få det til og ikke bli forsinket eller støte på alvorlige problemer underveis.

Hva så med Pressebyrået Reograf? Jeg vil som sagt drive med litt arbeid, men aktiviteten blir selvsagt ikke som den har vært. Det er  selvsagt en smule kinkig, men slik må det bli. Det gjenstår å se hva jeg gjør med kontoret i Oslo sentrum. Jeg vil helst beholde det, siden leien er så moderat at det er et kupp, men vi får se hva jeg gjør. Jeg begynner i Ås 1. august. Dette blir spennende!