Sammenslått idioti

Høyre har sine fanesaker som de av ideologiske hensyn skal trumfe gjennom uansett når de er i regjeringsposisjon. Effektivisering og slanking av offentlig sektor er en av dem. Som følge av det har nå Jan Tore Sanner og gjengen jobbet iherdig for å få færre kommuner og store regioner i dette landet.

Vi bor i det som blir en ny storkommune med navnet Nordre Follo. Selv om det fører til en viss sentralisering og mer kamp om de kommunale kronene, er avstandene så små her at dette må være til å leve med. Nordre Follo blir ikke en stor kommune.

Hodeløst

Verre er disse hodeløse sammenslåingene av fylker til nye regioner. Vi blir en del av den nye regionen Viken. Den består av Akershus, Østfold og Buskerud – men ikke Oslo, som ligger midt i regionen. Det virker mildt sak kunstig og tvungent, og vitner om at det her er prinsipper og ideologi som ligger bak. Viken inkluderer blant annet Gol, som ligger midt i Norge sør for Trondheim. Det er et stykke dit fra oss og enda lengre fra Halden ved svenskegrensa.

Avstandene er enda større i den nye regionen som vil bestå av Troms og Finnmark. Det er bare 100 mil fra Harstad til Vardø, en liten svipptur, med andre ord. En region som er så stor blir en merkelig størrelse; og igjen er det åpenbart at en av Høyres fanesaker skal tvinges gjennom for enhver pris.

Lokaldemokrati? Tilhørighet? Pah. Politikk blir definitivt ikke kortreist med denne tankegangen. Den nyliberalistiske tanken bak er selvsagt mindre offentlig pengebruk og – det er synd å si – men den sittende regjering har vist at deler av disse pengene går til skatteletter – individuelle, ikke kollektive ordninger – med andre ord.

Og det i et land der forskjellene mellom folk er økende.