November 2005

Tirsdag 29. november 2005:
Aften Aften skrev i går at fritt skolevalg fører til at foreldre i Oslo flytter barna til «hvitere» skoler. Dette viser hvor galt det kan gå når politiske vedtak får andre virkninger enn ventet. Fritt skolevalg har ført til ghettofisering, og skoler med opptil 96 prosent innvandrerandel. Det blir ikke akkurat fart på integreringen av slikt. Skolebyråd Torger Ødegaards forsvar av ordningen styrker mistanken om at Høyre-folket egentlig vil ha det slik. De vil antagelig unngå at barna deres fraterniserer med de beige, brune og svarte.

Lørdag 26. november 2005:
Jeg er på Michael Moores hjemmeside! Herr Moore, USAs konstant dårlige samvittighet, linker til artikler som omtaler USA-kritiske forhold. En av dem er altså en artikkel jeg skrev om at Norge krever svar fra USA angående CIA-flyene som har vært på norsk jord.

Fredag 25. november 2005:
London! Bargain basement galore i platesjappene i verdensmetropolen gjør godt. Det ble rundt 30 enheter denne gangen; ikke verst på én dag. Ellers gikk det i julegaver, bøker og klær. Atmosfæren i byen? Det virket roligere enn før. Jeg fikk inntrykk av at færre tok T-banen, og det var ikke den vanlige galskapen i rushtida. Kanskje har terrorbombinga skremt folk likevel. Jeg har atter en gang fått det bekreftet: Jeg er avhengig av London.

Onsdag 23. november 2005:
En snartur til London må til når man har et par turnusskapte fridager. Suget mot den byen er bare helt utrolig sterkt, og jeg klarte ikke å stå i mot denne gangen heller. Med en billig flybillett som katalysator drar jeg i morgen, og kommer hjem fredag.

Tirsdag 22. november 2005:
En snau måned til jul, og det er allerede blitt trangere i Oslo sentrum. Julegaveknuffende nordmenn dopet på kaffe og e-stoffer er ikke spesielt trivelig å komme ut for. Vi satser på julegaveshopping på kveldstid, når de fleste har tuslet seg hjem til sofaen. Det for å bevare den mentale helbreden. I år blir det jobbing på julaften for min del, dog kun på dagtid. Julekvelden feires sammen med svigers på Langhus.

Søndag 20. november 2005:
Thor Heyerdahl skal ha gitt uttrykk for raseideologiske sympatier, viser en fersk biografi. Som med Knut Hamsun, Agnar Mykle og Bill Clinton – heltene falmer når noen går dem nærmere etter i sømmene og historiens uunngåelige slør dras til side.

Onsdag 16. november 2005:
Mengden dritt som sendes på norske og utenlandske TV-kanaler er til tider stor. Men ikke alt er dårlig. Noe er riktig gode greier. De beste TV-programmene akkurat nå går faktisk på TV Norge:

> Kobra (SVT2). Deilige reportasjer fra alle deler av kulturlivet. Mange originale vinklinger og temavalg.
> CSI (TV Norge). Gode manusforfattere og utmerkede skuespillere gjør CSI til en severdig krimserie med få klisjeer og overraskende vendinger.
> Lost (TV Norge). Mystikk og mysterier på skogkledt sydhavsøy blir god underholdning. Noe uttværing trekker dessverrre litt ned.
> Musikbyrån (SVT1). Ekte musikkinteresse over eteren formidles for tida best av våre svenske venner. Mye ny råkkenråll.
> Tufte IL (TV Norge). Befriende, upretensiøst, uhøytidelig og av og til noe fjas innimellom. Totalt sett er dette den beste realityserien jeg har sett.
> Distant Shores (Travel Channel). De har bare skjønt i denne kanalen. Reisereportasjer uten stiletthæler og trillekofferter. Farlig for reisefeberen.
> Storbyer (National Geographic Channel). Også NG leverer varene i denne serien med fokus på byer. Må reise. Nå.
> Filmplaneten (NRK1). Mannen i svart smoking gjør film enda mer interessant enn det er. Mange gode temaprogrammer.
> David Letterman Show (NRK2). Man må bare like en mann som gjør narr av Bush hver kveld.
> TV2-nyhetene (TV2). Beviser at nyheter er strålende underholdning. Passe tabloide vinklinger og mye humor, men en av og til litt kjekkaspreget.

Mandag 14. november 2005:
Stormen på Vestlandet tok tragisk nok liv. Jord-, leir- og steinras er ingen spøk. Jeg ser i avisene at både Tromsø og Ullsfjord har forhold som gir rasfare. Bratte fjellvegger, porøst fjell og leire er ingen god kombinasjon. La oss håpe vi slipper å oppleve at åsene og fjellsidene begraver folk og hus.

Fredag 11. november 2005:
Møtte Kjersti og Vibeke, som jeg gikk sammen med på Kongsbakken vgs, over et par – tre forfriskninger ute i går. Meget hyggelig med smilfremkallende mimring og givende samtaler. Slike møter viser gang på gang at vi ikke forandrer oss så mye som mennesker etter som årene går. Var kjemien god for 15 år siden, er den svært ofte god også i dag.

Torsdag 10. november 2005:
De rødgrønnes første statsbudsjett ser mye bedre ut enn ventet. De har faktisk funnet rom for de viktige omprioriteringene, og legger opp til en sosial og rettferdig politikk. Nå blir det bare spennende å følge fortsettelsen.

Tirsdag 8. november 2005:
Innefotballsesongen tok til i går på vanlig vis over bonet gulv på Tøyen skole. Melkesyresteng og forgjeves oksygenrush kom som forventet, men gøy var det uansett. Det fine med innefotball er at underlaget er jevnt nok til at finspill er mulig. Lett kondiskrøll gjorde at de tekniske lekkerbiskenene var få fra min side i går.

Søndag 6. november 2005:
Ingen vinter i år, melder ekspertene. Da får vi vel det som er verst av alt, nemlig regn og slaps. Det blir mye inneliv denne vinteren, hvis vinteren ikke blir kald.

Torsdag 3. november 2005:
Jeg hører ikke på radio. Det har selvsagt noe å gjøre med at jeg ikke kjører bil, men mange ikke-bilister er gode radiohoder. Men altså ikke jeg. Jeg liker å lese. Jeg er faktisk fullstendig fysisk avhengig av å lese. Å lese interessant lesestoff er for meg en slags meditasjon og en måte å slappe av på. Jeg liker også bilder. Visuelle inntrykk gjennom foto, film og TV. Og jeg har musikk som en viktig hobby. Men radio? Jeg tror det blir mye tomt drittprat og for mange dumme reklamesnutter (på enkelte kanaler). P3 var bra, men har blitt en kommers fjortiskanal. Radiodagene er forgagne.

Tirsdag 1. november 2005:
Bestefar er bedre. Nå sager han til og med ved, og er en del ute. Med tanke på hvor dårlig han var sist vi møttes, varmer det virkelig å høre at han har kommet seg.