Stalinisme for studievalg

Ah – nå er jeg inderlig lei av disse næringslivsfolkene og politikerne på sentrum-/høyresida som gnåler om at Norge ikke utdanner folk som landet trenger. De rakker ned på studier innen humaniora, samfunnsvitenskap, kunst og mediefag, uten respekt eller tanke for at de unge velger det de selv synes er interessant.

Tvang

Det er å lure ungdommene, sier milliardærgründer Ståle Kyllingstad til Dagens Næringsliv. «Du kan ikke utdanne folk til musikk, dans og drama i Norges oljehovedstad når en samlet industri skriker etter arbeidskraft…Nei, Norge skulle hatt en behovsprøvd utdanning».

Dette uttaler mannen. Men hva er det egentlig han (og meningsfellene) egentlig sier? Ja, det han sier er jo at de unge ikke skal få lov til å utdanne seg til hva de vil. De skal i stedet tvinges til å utdanne seg innen profesjoner som Norge trenger.

De skal presses til å bli ingeniører, alle sammen.

Hipt

Dette overrasker. For folk i næringslivet og politikere på høyresida rakker mer enn gjerne ned på tankesett og ideologi hos autoritære – ofte kommunistiske – regimer. Så ivrer de selv for å bruke den samme ideologien for å få kidsa til å lese realfag.

Misforståelsen er gigantisk. Det er jo ikke slik vi får de unge til å velge fag med matematikk og andre realfag. For det første velger folk studier og karriere etter interesser. Utallige studier har vist at dette er den viktigste faktoren. Så er spørsmålet hva det er som trigger interessen.

Det som fungerer, er sannsyligvis å gjøre disse fagene og studiene mer moderne og sørge for at de får en viss kulhetsfaktor.

Det må bli hipt å velge realfag. Da kommer kidsa. Men det forstår ikke disse grå mennene i dress.