Elegi for 2020

2020 ble lett det verste året på veldig, veldig lenge. I sommer sa jeg at det sikkert ble en London-tur før jul. Slik gikk det ikke, for å si det forsiktig. Oppblomstringen av smitten i høst var tung å bære, men enda verre var nesten utbruddet av den britiske mutantvarianten av Covid-19 her i Follo nå i januar.

Da reagerte jeg negativt og så en smule mørkt på det hele. Skulle greiene ikke bedre seg nå? Skal det aldri ta slutt? Nå er dette utbruddet under kontroll, sies det, og så får vi se hvordan det går videre.

Levert

Ellers hadde 2020 noen fine kvaliteter. Jeg levde riktignok på halv lønn hele høsten og var relativt fattig, men jeg trivdes godt med jobben ved Høgskolen i Østfold. Og etter en god innspurt fikk jeg levert doktoravhandlingen lille julaften. Jeg kunne egentlig ha levert den i september, men ville vente på kommentarer fra en journal jeg har sendt det ene paperet til. Det tok sin tid på grunn av koronaen, men kommentarene kom i slutten av november.

Så nå blir det spennende å se hva vurderingskomiteen sier om avhandlingen og de fire paperne. To av paperne er publisert i internasjonale tidsskrifter, det går mot publisering av paperet jeg fikk kommentarer på før jul, mens det siste paperet er revidert en gang og jeg venter på svar.

Jeg har nå to halve stillinger i Halden, den halve jeg har hatt hele tida og en halv tilknyttet bachelorstudiet i internasjonal kommunikasjon. Der underviste jeg i journalistikk, PR og kommunikasjon i høst, og i dette semesteret er det mest veiledning av studenter fram mot levering av bacheloroppgaven.

Fint driv

I tillegg har jeg fått en delstilling i ett år for å kjøre et bachelorkurs i organisasjonsteori ved Høgskolen i Innlandet. Det er et kurs jeg har kjørt to ganger før, som stipendiat i Ås, så det er ikke så mye arbeid med det. Det går derfor greit å ha det i tillegg til det andre. Men jeg kjeder meg ikke.

Håpet for 2021 er først og fremst å kunne leve normalt uten å frykte dette viruset – det avhenger vel en del av vaksinering og når det vil skje. Ellers er mottoet for året å lykkes med jobbingen, inkludert forskningen. Jeg er i godt driv med sistnevnte, med et par paper under utarbeidelse. Jeg har skrevet et kapittel til en internasjonal bok om global blanding, som kommer i år. I tillegg til PhD-paperne har jeg et annet paper til vurdering.

Men verre er det at 2021 er året da jeg, i likhet med fruen og en rekke kompiser, fyller 50 år. Det er hardt å være gammel.